Autor
Dyskusja: zdjęcia i wskazówki do projektu IBIS II
Krzysztof
Cześć, przymierzamy się do kupna projektu IBIS II, dlatego chciałbym podpytać osoby, które zdecydowały się na budowę tego domu, jak się mieszka i czy warto wybrać ten projekt. Może ktoś mógłby podesłać kilka zdjęć ???? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi oraz wskazówki ???? klekociukkrzysztof@gmail.com
Rabarbar
niezarejestrowanyWybudowany w 2021. Wciąż nie urządzony do końca.
Jednak już teraz wiem, co bym zmienił.
Wybrałem ten projekt ze wzgl. na układ pomieszczeń.
Jednak, gdybym miał jeszcze raz budować, wybrałbym IBIS I, ze wzgl na rozmiar salonu.
Co zmieniłem:
1. W pokojach na końcu zlikwidowałem garderobę, powiększając jej kosztem pokoje.
2. Zlikwidowałem pralnię, przesuwając ścianę bliżej garażu, dzięki czemu obok małej łazienki, zmieściłem dużą łazienkę (nie chciałem czekać na ciepłą wodę zanim tam doleci, pomimo, iż mam obieg wody. Dzisiaj bym chyba tego nie zrobił. Wtedy nie chciałem słuchać odgłosów z łazienki w każdym pokoju. Jeszcze nie wiem gdzie będzie docelowo pralka. Wcześniej myślałem o kotłowni, jednak w zimie, pomimo ciepłej bramy jest zbyt zimno.
Co bym zmienił:
1. W ibisie I podcień jest większy, więc fajniej.
2. W salonie wstawiłem narożnik i na stół już jest nieco mało miejsca. Jestem w fazie testów ze starym stołem w celu dobrania docelowego rozmiaru.
3. Strop wykonałbym lany, a nie lekki. Wydawało mi się, że jak będzie kiedyś potrzeba, to pomimo drewnianej konstrukcji coś tam stworzę. Zaraz po zrobieniu dachu, gdy wszedłem na strych pożałowałem straconej i niewykorzystanej przestrzeni. Jest jej naprawdę dużo i szkoda, że nie będzie wykorzystana. Pomimo zastosowania grubych bel drewna, ta konstrukcja mocno pracuje i jest nierówna na podłogę. Więc to jeden z większych błędów.
4. W garażu po bokach mam regały metalowe na różne pierdupsy. Wjeżdżam jednym autem tyłem, drugim przodem, więc kierowca nie ma problemu z wysiadaniem. Jednak garaż bym wydłużył o 2 m. wtedy można by tam się przemieszczać spokojnie. Teraz przy dwóch zaparkowanych samochodach i regałach jest problem, gdy idę po narzędzia itp.
5. W przedsionku bym wstawił schody na strych, gdybym miał lany strop. Fajna szafa by nie weszła, ale cały strych dla mnie i nawet gdyby miało być tam nieco chłodniej, była by to strefa oddzielona od reszty domu na parterze. Coś za coś.
Krzysztof
dziękuję bardzo za odpowiedź.
1. Czy salon jest naprawdę taki mały jeśli się wstawi narożnik i stół?
2. Cały czas się zastanawiamy nad stropem ale koszt lanego jest o wiele droższy
3. Też tak uważam, że nie zaskoczył wydłużyć i poszerzyć garaż.
A tak poza tym, jest pan zadowolony z projektu?