Autor
Dyskusja: Merlin: zmiany w projekcie
elka
niezarejestrowany
Mam dużo pytań odnośnie zmian w projekcie merlin. / interesuje mnie dom max 100m2/
1.chciałabym aby nad salonem była otwarta przestrzeń aż po dach
2.wejście na strych -kręcone schody- jak w kos III ale bez tak dużej antresoli
3.garaż na 1 auto, wjazd od południa
4. likwidacja kominów na rzecz wentylacji wymuszonej- rekupresor
5. okno dachowe
6.likwidacja lub przesunięcie ścian działowych i otworów drzwiowych. czy takie zmiany są możliwe? uprzejmie proszę o wyjaśnienia.
Studio Atrium
Witam.
Istnieje możliwość wprowadzenia wszystkich opisanych przez Panią zmian. Co do otwartej przestrzeni nad salonem to są dwie możliwości. Albo pozostawi Pani strop lekki drewniany i wówczas na poziomie sufitu będą widoczne belki stropowe, tak jak w projekcie domu Kos III lub Ricardo X, do którego jest wykonana wizualizacja wnętrz i można zobaczyć jak to wizualnie wygląda. Albo zmieni Pani konstrukcję stropu na nośną i wówczas nad salonem będzie w pełni otwarta przestrzeń, tak jak w projekcie domu Pelikan XI - również można to zobaczyć na wizualizacji wnętrz.
elka
niezarejestrowanywitam, chciałabym otwartą przestrzeń nad salonem tak jak w projekcie Pelikan XI ale nie rozumiem co oznacza zmiana konstrukcji stropu na nośny. zaznaczam, że poddasze ma nie być użytkowe /alle takie aby można było swobodnie stanąć/ czy strop w tym przypadku będzie lekki ?
czy mogę prosić o szacunkowy koszt w/w zmian.
Studio Atrium
W Merlinie zaprojektowano strop lekki zintegrowany z dachem. Przy tej konstrukcji do poziomych belek więźby, czyli kleszczy montuje się na profilach stalowych sufit parteru z płyt gipsowo-kartonowych. Pomiędzy kleszczami układa się ocieplenie z wełny mineralnej natomiast na kleszczach montuje się podłogę strychu z desek lub płyt OSB. Przy tej konstrukcji można zrezygnować z sufitu podwieszonego nad salonem ale pozostaną drewniane kleszcze, tak jak we wspomnianym już projekcie RICARDO X, do którego mamy wizualizacje wnętrz. Przestrzeń nie będzie więc w całości otwarta. Jeżeli bardzie odpowiada Pani całkowicie otwarta przestrzeń jak w Pelikanie XI to proszę o obejrzenie projektu Merlin II, który ma strop nośny żelbetowy. W przypadku takiego stropu można uzyskać efekt jak w Pelikanie XI. Proszę o informację czy Merlin II Pani odpowiada pod względem lokalizacji schodów na poddasze? Jeśli będziemy mieli ustalony projekt bazowy i dokładny zakres zmian, wówczas przygotujemy wycenę.
elka
niezarejestrowanywitam, nie wiem czy wprowadzanie zmian byłoby prostsze w Pelikanie XI czy Merlinie II. Część zmian opisałam w mailu 08.08.16. Kolejne zmiany :
1. strop gęstożebrowy
2. otwarta przestrzeń nad salonem oraz tarasem , linią graniczną otwartej przestrzeni ma być ściana dzieląca salon z przedpokojem
3. kręcone schody umiejscowione tak jak w Kos III
Studio Atrium
W projekcie domu Pelikan XI jest strop gęstożebrowy więc zakres zmian będzie mniejszy w tym projekcie. Zaprojektowanie otwartej przestrzeni nad tarasem jest możliwe ale wiąże się z koniecznością przeprojektowania dachu. Ze względu na długość krokwi trzeba zastosować podparcie w postaci kleszczy (jak w części mieszkalnej na poddaszu-widać to na wizualizacji wnętrz) lub krzyżulców (jak w projekcie Pelikan III na wizualizacji zewnątrz). Jeśli chciałaby Pani uniknąć tych elementów więźby można zagęścić krokwie lub zwiększyć ich przekrój.