Autor
Dyskusja: Madera w wersji szkieletowej
joanna mizielińska
niezarejestrowany
Dzień dobry. Proszę o informację jaka jest cena domu w wersji szkieletowej pod klucz i co dokładnie kryje się pod tym słowami? Pozdrawiam
Studio Atrium
Witam,
Cieszymy się, że projekt się podoba. Mamy gotowy ten projekt w wersji murowanej, wersja szkieletowa jest wykonywana na zamówienie. Nie posiadając projektu w tej wersji ciężko określić koszty budowy. Koszty budowy podane przy projekcie dotyczą wersji murowanej i należy je traktować jako szacunkowe.
Stan surowy to stan z pokryciem dachu i stolarką okienną i drzwiową zewnętrzną. Obejmuje koszty materiałów i robocizny.
Stan pod klucz obejmuje stan z podłogami, ścianami pomalowanymi na biało, białym montażem. Również obejmuje koszty materiałów i robocizny.
System gospodarczy to wartość materiałów w stanie pod klucz.
Istnieje możliwość wykonania szczegółowego kosztorysu wykonanego na podstawie średnich stawek Sekocenbudu. Taki kosztorys jest opracowywany w oparciu o szczegółową dokumentację techniczną budynku z wykorzystaniem materiałów proponowanych przez autora projektu. Koszt wykonania kosztorysu to 350 PLN brutto. Tylko musi być najpierw wykonana wersja szkieletowa.
joanna mizielińska
niezarejestrowanyRozumiem, więc proszę mi napisać ile będzie kosztowało wykonanie projektu wersji szkieletowej, bo nadal nie wiem ile miałabym przeznaczyć funduszy na ten dom? Albo kiedy Państwo będą mieli dostępny projekt w tej wersji?
(mój email: jowik42@wp.pl)
Studio Atrium
Cena wersji szkieletowej jest podana stronie (4190 PLN). Co do terminu wykonania to ciężko stwierdzić, tak jak pisałem musi ktoś zamówić taką wersję, wtedy ją wykonamy w ciągu maksymalnie dwóch miesięcy. Jeśli zaś chodzi o koszty budowy to można przyjąć, że są porównywalne do kosztów w wersji murowanej, dlatego proszę przyjąć ok. 3-3,5 tys. zł za każdy metr powierzchni użytkowej+ garaż (powiedzmy połowa z tego za każdy metr).
jowik42
niezarejestrowanyWitam, mam jeszcze dwa krótkie pytania: skoro jest możliwość wykonania projektu w wersji szkieletowej bez garażu ,to ile miałby on kosztować i o ile obniżyłyby się koszty tego domu w wersji pod klucz?
Studio Atrium
Witam. Szczegóły dotyczące przygotowania projektu Madera w szkielecie drewnianym zostały wysłane na maila.