Autor
Dyskusja: Jakie koszty budowy Oxforda?
seba
niezarejestrowany
Witam. Jestem na etapie wyboru projektu. Wiadomo że ważną kwestią są też finanse. Czy ktoś z Państwa już wybudował dom a jeśli tak to ile finalnie wyniósł koszt budowy?
kaśka
niezarejestrowanyNie ma się co łudzić, że koszty będą podobne jak te podane przy projekcie, bo one nie uwzględniają masy rzeczy. My do etapu surowego otwartego wydaliśmy 190tys. W tym: projekt, architekt, wszystkie przyłącza, pozwolenia, badania (geodeta, geolog), itp. Mamy na dzień dzisiejszy dachówkę z orynnowaniem, surowe ściany bez okien i drzwi. Niestety chyba najbardziej nieoczekiwanie wydatki to transport, koparki, dźwigi, których nie uwzględnia się w kosztach.
TOMEK
niezarejestrowanyOkoło 350tys.
Mateusz
niezarejestrowanyWitam,
Nas stan surowy zamknięty z podniesieniem ścianki kolankowej o jeden bloczek i powiększeniem garażu o jedno przęsło dachowe wyniósł 147 tys. z oknami i kryciem blachodachówką (Pruszyński, rynny stalowe, dodatkowo na poddaszu wstawiliśmy 3 okna (150x120) w szczytach). Budowa w okolicach warszawy, ekipa do budowy SSO z poza Warszawy (znacznie taniej). Obecnie jesteśmy na etapie instalacji elektrycznej, i sanitarnej. Bardzo dużo zależy od dokładnego przeliczenia materiałów i odpowiedniego zamówienia, ja bloczek (budujemy z solbetu) zamawiałem ponad 150 km od budowy bo było najtaniej i udało mi się trafić z ilością tak że zostało nam tylko 15 bloczków. Strop terriwa polecam zamawiać w firmie STROPEX, szybko i tanio wszystkie elementy.
Pozdrawiam
Mateusz