Autor
Dyskusja: piękny dom
majkes
niezarejestrowanyPowitać. Mam pytanie. domek mi się podoba ale zauważyłem jakieść słupy w pokojach, czy to konieczne gdyż według mnie szpeci wnętrze domu a może jest inne rozwiązanie z tymi słupami jeśli tak proszę napiszcie jakie.
(mój email: majesiu78@wp.pl)
Studio Atrium
Słupy drewniane widoczne na rzucie parteru mają wymiary 16x16cm i stanowią podparcie dla więźby dachowej. Słupy te znajdują się bezpośrednio przy ścianach działowych, więc nie stanowią przeszkody w aranżacji wnętrza. Jeśli jednak słupy Panu nie odpowiadają ma Pan do wyboru 3 rozwiązania:
1. Przeprojektowanie więźby dachowej na prefabrykowaną w formie wiązarów dachowych.
2. Zastąpienie ścian działowych pomiędzy pomieszczeniami nr 6 i 7 oraz 8 i 9 ścianami nośnymi - w tym rozwiązaniu słupy więźby opierają się na wieńcu i podciągach.
3. Zastąpienie słupów drewnianych słupami stalowymi, które można ukryć w ścianach działowych.
Wszystkie wymienione możliwości wiążą się z koniecznością wprowadzenia zmian konstrukcyjnych. Z naszej strony wydamy bezpłatnie pisemną zgodę na zmiany, na podstawie której zmiany może wprowadzić lokalny projektant, który będzie Panu adaptował projekt do warunków miejscowych i z nim należy uzgodnić koszty wykonania zmian.