Autor
Dyskusja: Garaż i ogrzewanie
Marzena
niezarejestrowany
Witam, jestem zainteresowana tym projektem. Mam pytanie, czy jest możliwość dostawienia garażu równego z długością domu i szerokością 4,70? Zamierzam ogrzewać dom gazem oraz kominkiem z płaszczem wodnym. Czy takie rozwiązanie jest możliwe w tym projekcie? Pozdrawiam serdecznie Marzena
(mój email: manita@onet.pl)
Studio Atrium
Witam.
Nie ma przeciwwskazań do zaprojektowania garażu o szerokości 4,70m, natomiast jeśli chodzi o jego długość to zależy ona od rodzaju zadaszenia nad garażem. Garaż można zlicować z frontową i tylną ścianą bryły budynku tylko wówczas, gdy przykryjemy go wspólnym dachem jak w projekcie domu Brzask. Jeśli dach nad garażem ma być dwuspadowy, ale obniżony w stosunku do dachu nad bryłą budynku mieszkalnego to wóczas konieczne jest cofnięcie garażu w stosunku do bryły budynku o kilkadziesiąt centymetrów. Taką sytuację mamy np. w projekcie domu Aurora Midi II. Podobnie jest w przypadku dachu płaskiego a mozna to zobaczyć na przykładzie projektu domu Ricardo II.
Źródłem ciepła w proejkcie Ricardo jest piec gazowy zainstalowany w kotłowni. W pokoju dziennym jest zaprojektowany komin z przewodem spalinowym do kominka. Natomiast instalcję płaszcza wodnego należy wykonać na podstawie odrębnego opracowania,