Autor
Dyskusja: Pytanie związane z projektem
Małgorzata
niezarejestrowany
Projekt bardzo ładny dlatego też został przeze mnie kupiony. Niestety muszę zamurować drzwi między kuchnią a salonem, gdyż do sąsiada mam niecałe 4 metry W związku z tym mam pytanie: czy nie będzie za ciemno w salonie? Salon mam od strony południowej. Czy lepiej powinnam w miejsce tych drzwi zamontować luksfery lub cegły szklane?
Pozdrawiam Małgorzata
Studio Atrium
W pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi (sypialnie, kuchnie, pokoje dzienne) powierzchnia okien i drzwi powinna wynosić przynajmniej 1/8 powierzchni podłogi. Po likwidacji okna na elewacji bocznej i pozostawieniu okien i drzwi tarasowych na elewacji tylnej norma ta jest spełniona. Jednak sugerujemy dodatkowe doświetlenie pomieszczeń poprzez zastosowanie w ścianie bocznej luksferów, które mogą stanowić maksymalnie 10% powierzchni ściany.
Przemek
niezarejestrowanyWitam, czy istnieje możliwość przeniesienia tarasu tak aby wyjście znajdowało się przy stole?
Studio Atrium
@Przemek
Można przenieść taras na boczną elewację budynku, nie ma najmniejszego problemu, otrzyma Pan zgodę na taką zmianę.