Autor
Dyskusja: Przesunięcie ścian, zmiana lokalizacji wejśćia oraz podniesienie ścian pionowych zewnętrznych
Bartek
niezarejestrowany
Witam
Projekt bardzo mi się podoba i jestem w zasadzie zdecydowany na niego, jest jednak kilka "-" które chciałbym zamienić na "+":
Wysokość ścian zewnętrznych podniesiona o 20-30 cm - mam 2m wzrostu i skosy nie są mi przyjazne (Jak to wpłynie na koszt projektu jak i koszt samego domu?)
Zamiana miejscami wejścia z łazienką, co zmieniłoby też architekturę dachu (to powinno obniżyć koszty budowy, prawda?)
Kolejna sprawa, chciałbym przesunąć ścianę dzielącą pokój dzienny od pokoju nr 5, skracając pokój nr 5 o około 1.5m (Zrobiliśmy z dziewczyną analizę gdzie spędzamy najwięcej miejsca i salon z kuchnią wygrywają nad innymi pomieszczeniami, dlatego zależy nam na dużym i funkcjonalnym salonie z aneksem oraz kominkiem/kozą).
I ostatnia modyfikacja, chciałbym powiększyć taras, chciałbym żeby miał około 5m x 5m.
Ile kosztowałby ten projekt po modyfikacjach?
Studio Atrium
Witam,
cieszymy się, że projekt się Panu podoba.
Zwiększenie wysokości i zamiana miejscami przedsionka z łazienką to zmiany istotne, ale pod względem konstrukcyjnym ich wprowadzenie nie stanowi problemu. Podobnie rzecz się ma z powiększeniem tarasu. Bardziej problematyczne będzie powiększenie pokoju dziennego poprzez przesunięcie ściany w kierunku pokoju nr 5, ponieważ tuż przy niej znajduje się słup podpierający konstrukcję dachu. Po przesunięciu ściany słup znajdzie się w części pokoju dziennego, więc prawdopodobnie będzie Pan chciał go przesunąć, a to wiąże się z koniecznością wymyslenia nowego sposobu na podparcie konstrukcji dachu.
Na chwilę obecną nasza pracownia nie wykonuje zmian w projektach, więc ich wprowadzeniem musiałby zająć się lokalny projektant, który będzie adaptował projekt do warunków miejscowych. Z naszej strony wydamy pisemną zgodę na zmainy