Autor
Dyskusja: Kupiłem Winstona!
reV
niezarejestrowany
Kupiłem w maju projekt Winston VII, okazało się że mam pewne ograniczenia w umiejscowieniu go na działce i troszkę kolidował mi wjazd ze skarpą. Tymczasem znalazłem Winston IX, więc po małych przeróbkach projektu Winston VII (na paliwo stałe) buduję Winstona IX (tylko dłuższego o metr). 13.11.2013 wbita pierwsza łopata, zobaczymy jak to będzie szło. Postaram się założyć jakiś blog i wrzucić kilka zdjęć. Przyznam, że póki co wytyczone wymiary sprawiają wrażenie całkiem sporego w terenie.
zaf
niezarejestrowany@reV: Mnie również bardzo podoba się ten projekt, w necie nie ma żadnych zdjęć z budowy także super że za Twoim pośrednictwem będę mógł cieszyć oczy :). Jak założysz bloga to daj znać tutaj. Z góry wielkie dzięki :) Powodzenia życzę !
zaf
niezarejestrowanyA możesz napisać jakie zmiany będziesz wprowadzał? Ja bym podzielił garderobę 7 pomiędzy te dwa pokoje i zrobił w tych wnękach szafy. Z części kotłowni zrobiłbym małą łazienkę z wejściem z korytarza. Wtedy drzwi z garażu do korytarza musiałyby być tu gdzie w projekcie jest szafa w przedsionku. Zrobiłbym również bezpośrednie przejście z przedsionka do kuchni. Poza tym chyba lepiej byłoby przenieść kominek na ścianę "z telewizorem". Takie moje marzenia :):).
reV
niezarejestrowany@zaf: Tak jak pisałem, ja mam zakupiony projekt Winston VII na paliwo stałe, a więc kotłownia jest większa, jak i sam budynek w części garażowej jest wysunięty nie o 5,50m, a o 6,30m. Z Winstona IX chcę wziąć przede wszystkim wjazd do garażu z lewej strony. Przeróbek nie ma zbyt wiele. W kotłowni zamiast okna mam wyjście na zewnątrz, co jak wiadomo w przypadku paliwa stałego jest dobrym rozwiązaniem. Spiżarnię mam podzieloną na pół, bo koniecznie chcia??em osobno samą toaletę, a architekt stwierdził, że to dobre i wystarczające miejsce. Poza tym zmieniłem jeszcze typ słupka w lawym górnym rogu przy dużych oknach ze stalowego na żelbetowy. Jakoś takie rozwiązanie jest prostsze konstrukcyjnie i bardziej do mnie przemawia. Zastanawiam się jeszcze jak ugryźć temat przejścia z domu bezpośrednio do garażu i dopiero z garażu do kotłowni, ale to zobaczę w trakcie jak nabierze kształtów :)
zaf
niezarejestrowany@reV: W sumie nie pomyślałem, żeby tam umieścić toaletę, ale faktycznie fajny pomysł. Przejście z garażu do przedsionka pewnie wyjdzie kosztem szafy w przedsionku i części kotłowni. Ale i tak przestrzeń garaż - kotłownia będziesz miał olbrzymią (jeśli jest dłuższa o metr) także mała strata